lördag 24 mars 2012

Bonuskalv

Igår fick vi en överraskning.
850 Hulda bestämde sig för att kalva. Och det är väl inte så märkvärdigt kan man tänka. Men hon var dräktighetsundersökt och tyvärr ej dräktig! Hon hade nästan sinat av själv så vi hade bestämt att vi skulle skicka henne på slakt och slutade mjölka henne för några dagar sedan. På Torsdagen började vi misstänka att hon kanske var dräktig iallafall och kollade på hennes seminkort. Hon var seminerad i Juni så då blir det ju 9 månader från det och då hamnar vi i Mars.
Så igår kalvade hon. Och lika glada är vi för det. 850 är en fin ko och det kändes trist att vi skulle måsta skicka henne på slakt.
Kalvens framklövar är ute.

Från förra bilden till den här är det kanske 5 minuter. Jag gick för att kolla en sak och när jag var tillbaka var kalven ute.  En stor och fin tjurkalv blev det.
 Senare på eftermiddagen var det en sugga som grisade. Totalt fick hon 18 kultingar!!

Det är så häftigt att se hur de små kultingarna, direkt när de är ute börjar kravla sig mot suggans spenar för att dia. Alldeles nyfödda och vingliga. Men efter bara några minuter är de torra och suger på en spene för att sedan somna. 

Lilla kvigan 892 Hulda har klivit upp! Hurra!!
Hon ställde sig upp på torsdag eftermiddag men är fortfarande väldigt vinglig och får stå i sjukboxen med fläkband på benen och kommer nog att få stå där ett tag. Minst en vecka men vad gör det bara hon blir pigg igen. Nu äter hon iallafall ordentligt och vi har kunnat börja mjölka henne. Som tur var så har hon ännu så länge varit jättesnäll att mjölka. Vi vågar inte ta henne till mjölkgropen utan drar en lång slang till boxen för att kunna mjölka henne i spann.

1 kommentar:

 1. Vilken härlig bonus! :-D Tur att ni inte hann att skicka henne.... Pust!

  Skönt att kvigan kommit på benen igen. Det är inte roligt när de inte är krya och man inte vet om de kommer upp eller inte. Våran sista som fläkt sig kom aldrig upp igen tyvärr :-( En lite äldre ko men superfin och mjölkade som bara den.

  Kram på dig
  /Bondmoran
  www.bondmoran.nu

  SvaraRadera