onsdag 7 mars 2012

Uppdatering

Det hinner hända en del på två veckor.
Men samtidigt så är allt egentligen precis som vanligt.

Fina 805 Lavina har varit riktigt dålig. Hon fick acetonemi igen och slutade äta. En colimastit gjorde inte saken bättre. Men nu är hon på gång igen. Mager som en sticka och lite hängig men hon äter hö och ensilage med god aptit så det är bara att hålla tummarna.

811 Bruna har tyvärr flyttat till våran staff-grupp. Hon har alltså fått staff aureus i en juverdel så då hamnar de i en egen grupp för att minska risken att smitta andra kor. Tyvärr hamnar de även på slaktlistan då. Idag konstaterades det även att hon är dräktig så hon blir nog kvar tills hon har kalvat.
Även 825 Mjukis och 871 Ninni är dräktiga.

Vi har även en kvigkalv 935 Maud, som just nu står under behandling. Hennes hasled på vänster bakben hade fått en ful varböld som veterinären var här och skar upp. Nu får hon penicillin och såret tvättas. Även där får vi hålla tummar för att hon blir bra.

Det har fötts två kalvar, en tjurkalv i lördags. Mamma till kalven är 886 Lavina. Det var en stor kalv och det behövdes draghjälp för att få ut kalven. 886 är snäll att mjölka fast det är hennes första kalv.
Tidigt imorse föddes en liten kvigkalv. Blev så förvånad när jag kom imorse för kalven är svart medans mamman är röd. Pappan är också en SRB. Blev tvungen att kolla i papperen en extra gång och då ser jag ju att mamma ko, 816 Larva är korsning mellan SLB och SRB så kalvens morfar är svart. Kalven fick nr 942.


En av våra äldre kvigor (903) konstaterades dräktig så hon har fått flytta ut i plansilon och så fick 914 flytta in för att semineras.
Tre dräktiga kvigor har också fått komma in för att lära sig att gå in i mjölkgropen. Det är tre SLB tjejer och de är smått nervösa. Jag upplever att våra röda kvigor är mycket lugnare. Men de har ju några veckor på sig att lugna ner sig innan de ska kalva så det ska nog gå bra!

Våran bagge Duke Ellington eller Fåret Frank har vandrat vidare till de evigt gröna ängarna. Trist, för han var en mycket trevlig kille.

Denna vecka har eleverna sportlov så det är ovanligt lugnt och tyst här på skolan. Tur att det kom ett studiebesök från en förskola idag och livade upp lite!


2 kommentarer:

  1. Kul att du är tillbaka!

    SvaraRadera
  2. Tråkigt! Hoppas hon repar sig. Coli-mastiterna är inte roliga! :/

    /Sanna

    SvaraRadera