måndag 26 mars 2012

8 spannkor...

Jo, alltså 8 spannkor!! Det är då kor vars mjölk inte får hamna i mjölktanken av olika anledningar.
Tre av dem är nykalvade och då är det fyra dagar efter kalvning som man inte får skicka mjölken till mejeriet.
Två kor har höga celler så de mjölkas i spann för att det inte ska märkas så mycket på tankcelltalet. Veterinären var här och tog mjölkprov på dem idag så imorgon får vi veta om det växer några bakterier i mjölken.
En av våra 8 spannkor är 892 (hon som fläkte sig förra måndagen) Hon står ju upp och är frisk så teoretiskt sett skulle vi kunna mjölka henne i tanken men nu är det ju så att vi vågar inte låta henne gå till mjölkgropen och då blir det spannmjölkning i sjukboxen istället. Men hennes mjölk kan vi iallafall ge till kalvarna.
Sedan så är det två kor som blev behandlade idag, veterinären var här som sagt.
Den ena kon 858 Spena hade en stor vätskefylld knöl på ett framknä. Hon fick lugnande och veterinären tömde ur nästan en liter vätska och la ett stooort orange bandage runt benet. 858 blev riktigt groggy och höll på att somna stående. Vi fick klappa och prata med henne för att hon inte skulle tippa :)
Hon har alltså fått smärtstillande och ska ha i 5 dagar, alltså inte skicka mjölken till mejeriet och inte ge till kalvarna. Bara att hälla ut.
Och så är det 811 Bruna som haltar på vänster framben. Hon kan ha sträckt sig så hon fick också smärtstillande och ska ha i 5 dagar hon med.
 Så just nu är mjölkningen ganska så dryg!!!
Sen så känner kossorna av tidsomställningen och är inte alls sugna på att stiga upp och bli mjölkade så tidigt på morgonen!

En bild från i somras. Man ser att redan då hade hon en knöl på frambenet men den hade blivit mycket större nu under vintern då de ligger på lite hårdare underlag än mjukt gräs.


2 kommentarer:

  1. Bökigt och tar en massa tid...men det känns iaf att ni tar hand om kossorna på bästa sätt!

    SvaraRadera
  2. Håller med, spannmjölka är inte favoriten precis! Ett tag hade vi också flera stycken samtidigt och det är bökigt.

    /Bondmoran
    www.bondmoran.nu

    SvaraRadera