tisdag 13 mars 2012

Provmjölkning

En gång varje månad så gör vi en såkallad provmjölkning.
Vi tar alltså ett mjölkprov från varje ko som skickas in för analys. Vi får bland annat veta fetthalt, proteinhalt och cellhalt för varje enskild ko. Utifrån detta och kons mjölkmängd så räknar man ut hur mycket mat kon ska ha.

Vi sätter en "burk" vid varje mjölkplats i gropen och när man mjölkar kommer det en skvätt mjölk i burken.

Mjölkskvätten hälls i en speciell behållare.

Man tar ut ett mjölkprov med en speciell "ösare"

Mjölkprovet hälls över i en provkopp. I koppen är det ett sorts koncerveringsmedel som ska blandas med mjölken och då blir den blå.

På med korken.

Man skriver så numret på provkoppen i rutan för provkopps nr på den rad där den kosssas nummer står som man tagit provet från. Så idag fick ko 871 provkopp nr 1. Nästa ko får nr 2 osv.

45 burkar med lock blev det idag.

Sedan kollar man i allpro datorn hur mycket varje ko har mjölkat. Klicka på bilden så ser ni att ko 830 har mjölkat 36,7 kg i medel på 7 dagar.

Mjölkmängden för varje ko skrivs in i den förtryckta blanketten och skickas iväg med posten.
Den här provmjölkningen var det 844 Maud som mjölkade mest med sina 43,8 kg.
Det var ganska många som var över 30 kg mjölk så jag tycker de mjölkar ganska bra nu.

805 har kommit igång att äta bra nu men vi är väldigt försiktiga med kraftfodret till henne. Tyvärr blir hon trespent för spenen hon hade colimastiten i vill inte komma igång och producera mjölk. Men bara hon blir pigg och kry så är jag glad!


1 kommentar:

  1. Fniss, ett nästan identiskt inlägg som detta har jag liggande på min blogg som kommer publiceras om någon vecka (förinställt). Med bilder och allt.

    Vad bra att ni kan få ett genomsnitt på 7 dagar. Det blir mycket mer korrekt än som vi har. Vi promjölkar ju morgon och kväll och det blir mängden på de två mjölkningarna bara. Så har man ngn ko som brunstar eller av någon anledning mjölkar mer eller mindre just den dagen så blir det ju fel.

    /Bondmoran
    www.bondmoran.nu

    SvaraRadera