onsdag 15 februari 2012

Snälla kvigor

Måste bara skryta över våra snälla kvigor. Ja, inte alla är supersnälla men 888 Hedvig behöver vi ju inte prata så högt om.
Igår kalvade 880 Larva. Det var en tjurkalv som var stooor. Det behövdes två personer för att hjälpa till att dra ut kalven. Kvigan hade inte klarat det själv. Men sedan hjälptes vi åt att mjölka ur lite för att ge råmjölk till kalven. Kvigan stod lös i boxen och vi kunde sitta på varsin sida och handmjölka henne. Hon provade inte ens att sparka! Det är inte vanligt. Kalven drack en flaska råmjölk och mamma ko ville vara med hela tiden, när mjölken var slut så skulle hon suga på flaskan, sötnos.
Idag klippte jag två kvigor som vi tagit in för att de ska kalva i början av mars. En var lite besvärlig att fånga i grimman men sedan var hon hur lugn som helst. När man klipper en ko är det viktigast att klippa henne på bakbenen, ända från hasen och upp, under magen och juvret. Alltså ställen på kroppen som kan vara lite känsliga och många blir lite oroliga när man klipper dem just där. Men de här två, 886 och 893 var supersnälla! De blev så fina.

Med detta lämnar djurskötaren bloggen för att åka på semester i två veckor.

Hej då!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar