tisdag 7 februari 2012

Från noll till hundra

Eller kanske från -31 till -3.
I lördags var det -31 grader ute. Vattenkopparna till kvigorna inne i lagår´n hade frusit, stöveltvätten var frusen och amman till kalvarna var frusen. Tornsilon tog över två timmar på sig för att fylla på 1500 kg ensilage i blandaren och blandaren protesterar höjljutt när man startar den.
Kvigorna ute i plansilon hade det kämpigt när de skulle gnaga loss ensilage från de djupfrysta balarna och naturligtvis hade vattnet frusit där med, trots elslingan som värmer vattnet.
I fårhuset var det fruset och även i sinsuggstallet frös vattnet.
Kan bara säga; skönt att vi inte har kall lösdrift! För även om det är bara just över nollan inne så räknas våran lagård som varm lösdrift. I en kall så är det samma temperatur inne som ute eller kanske någon grad varmare inne pga att kossorna värmer lite.

Lagårn är iallafall ordentligt insynsskyddad när det är så här kallt. Det här är faktiskt ett fönster. 
 Dörrarna fryser fast.

Kvigan 888 kalvade in på lördag eftermiddag och det blev dramatiskt värre. På något vis lyckades hon lägga sig och samtidigt fastna med huvudet i fånggrinden som syns i bakgrunden på bilden. Hon höll på att kvävas men som tur var så gick det bra för både kvigan och kalven. Hon fick en söt liten tjurkalv.
Kon 835 Ninni lyckades skära sig på ett framben, ett stort, fult sår rakt över knäet.
Veterinären har varit och skött om såret och gett kossan penicillin. Hon använde någon gel med honung i såret, en ny metod som tydligen fungerar väldigt bra. Så nu håller vi bara tummarna för att såret ska läkas utan några komplikationer.

På eftermiddagen igår var det bara -3 grader och allt blir sååå mycket lättare. Isen smälte och rann bort från fönster och dörrar, tömmaren i tornsilon ökade takten och vattenkopparna gav vatten igen. Skönt, men nu ska det visst bli kallt igen...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar