tisdag 31 januari 2012

Gristillverkning

I torsdags var det avvänjning av smågrisar i grishuset. Två suggor flyttade tillbaka in i sinsuggavdelningen och de 24 kultingarna flyttade in i avdelningen som vi kallar för "ettan" De har då bott tillsammans i 5 veckor och kultingarna klarar sig utan mjölk från suggan.
När man avvänjer en sugga från kultingarna så tar det 5 dagar innan hon kommer i brunst igen så då beställer vi semin som kommer med posten den dagen man beräknar att suggorna ska brunsta. Alltså, avvänjning på torsdag, seminering på tisdag och onsdag för vi seminerar alltid suggorna två dagar i rad. En sugga som är riktigt brunstig står alldeles stilla när man rör vid henne och är ganska enkel att seminera. Mycket enklare än en ko.
Vi har ju två galtar, Elton som är en stor pojke och så lille Elvis som bara är ca 5 månader. Elton får ibland betäcka någon sugga medan Elvis är alldeles för liten ännu. Suggorna som skulle semineras nu har tyvärr blivit ganska smala under digivnings perioden, det var deras första gång med smågrisar, så Elton skulle nästan vara för stor och tung för att betäcka dem. Men det är ändå bra med en galt som bara genom att finnas till och lukta gott stimulerar suggan att visa bättre brunst.
Så om jag nu lyckats med semineringen ikväll och imorgonbitti kan vi se fram emot kultingar om tre månader, tre veckor och tre dagar. Alltså kring den 26 maj.
Om ungefär 5 veckor kan vi kolla om suggan är dräktig med en typ av ultraljudsapparat som piper när den känner av vätska i livmodern.

8 dagar gamla kultingar

Nyfikna små krabater!


4 kommentarer:

  1. Åhh... smågrisar är ju så söta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om dom inte blev så stora så skulle man kunna ha dom hemma i soffan...

      Radera
  2. Vilken pedagogisk beskrivnng av hur det går till!!!

    SvaraRadera
  3. Du är så himla bra på att skriva och förklara hur allting går till! Mycket intressant att läsa!

    SvaraRadera