lördag 28 januari 2012

Årets andra kalv och extra klövverkning


Ladugårdens senaste: 941 Ninni
Vi har många kor som heter Ninni. För flera år sedan hade Ninni släktet ett hemskt humör och man hade då bestämt sig för att "utrota" dem från lagårn. Men som tur var så var det envisa kor som fick många kvigkalvar. Oftast mjölkar de ganska bra och nu är det inga problem med lynnet längre så de har blivit fler och fler.



I torsdags hade vi besök av klövverkaren. Vi hade en ko som veterinären trodde hade fång som skulle kollas över av klövverkaren. När han ändå skulle komma så passade vi på att gå igenom alla kor för att se om det var några fler som behövde lite manikyr. Vi hittade 6 stycken till som behövde en extra verkning.
Eftersom det var så få kor tog vi inte in verkstolen i ladugården utan ställde den bara utanför mjölkgropen och så ledde vi ut korna i grimma. Det är lite spännande. Man vet ju inte om kon får fnatt för att det är så kul att komma ut, och då har man inte mycket att säga till om.
Men 6 av 7 kor skötte sig jättefint! 829 Lycka, som är en dam med humör lyckades slita sig och hann trava iväg en bit innan vi fick fast henne igen och in i verkstolen.
Det var ingen av korna som hade hemska klövar men några hade lite långa tår och en hade lite skruvklöv. 829 har haft en spricka i klöven ända sedan i somras så henne har vi verkat flera gånger för att hålla henne fin. Nu hade det vuxit ut så mycket att det gick att ta bort delen av klöven som var sprucken så nu ser hon jättefin ut.
Kon som veterinären trodde hade fång hade lite exem i huden under lättklövarna men själva klövarna såg fina ut så det var ju skönt.


1 kommentar: