lördag 23 juli 2011

Moahahaha

För lite mer än en vecka sedan släppte vi ut ett gäng kvigor.
Igår kom dom hem igen. De stod utanför kornas hage och var törstiga.
Så vi släppte in dem hos kvigorna som går i hagen vid plansilon.
Idag hade de delat upp sig på tre olika fållor och tråden var av både här och där. De små hade ingen respekt alls för tråden, de bara lyfte den med nacken och gick under.
Det var alltså ingen ström. Så nu är alla kvigor instängda i vinterhagen runt plansilon för där var det rätt så bra ström. Jag vill inte hålla på och jaga kvigor hela helgen.
De är väl kanske inte så nöjda med att måsta äta rundbalsensilage istället för färskt gräs men det får dom stå ut med.
Och varje gång någon av dem tar på tråden och får en stöt så skrattar djurskötaren rått; Moahahaha!


Blir till att fixa stängsel till veckan och flytta ut djuren igen. Då får vi verkligen hoppas att de har lite större respekt för tråden!
860 som kalvade för kanske en månad sedan fick ju staff aureus efter kalvningen och har fått stå ensam för att inte smitta de andra kossorna. Hon har inte varit så nöjd med det. Nu har hon fått adoptera två tjurkalvar och det funkar hur bra som helst. Kalvarna får fri tillgång på mjölk och kommer att växa bra, kon får sällskap och vi slipper mjölka henne. Inte för att hon är besvärlig att mjölka men vi har inte velat blanda hennes mjölk med den "friska" mjölken för då kan vi inte ge den till kvigkalvarna. Det finns alltså en risk att kalvarna får i sig bakterien genom mjölken och blir sjuka senare. Tjurkalvarna som föds upp för köttets skull ska inte vara någon fara att ge "staffmjölken"
( Staffylococcus Aureus är en bakterie som är mer eller mindre penicillinresistent som kor kan få.)

860 är en SLB och kalvarna är en SRB och en SKB. Alla våra raser representerade på en bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar