fredag 16 december 2011

Hänt i veckan


Veckan började bra med en lyckad kalvning.
När jag kom på måndagmorgonen så stod kalven upp och diade, kvigan 881 Ninni hade klarat kalvningen alldeles själv. Det är så det ska vara.
Hon fick en tjurkalv.
881 är en liten smitare som har kommit på hur man gör för att slippa bli instängd i mjölkgropen. Vi har en speciell "krok" av ett armeringsjärn som vi kan låsa fast grinden med för annars trycker hon bara upp grinden och går ut. Har funkat bra tills nu i slutet av veckan då hon kommit på att om hon går in i båset tills bakre grinden börjar stängas och sedan backar snabbt så kan hon smita förbi...
Buse!!

 I grishuset har tre gyltor och en sugga flyttats in till grisningsavdelningen för att få sina smågrisar. De är beräknade att grisa under julhelgen.

Baggen släpptes till tackorna på lucia så snaaart blir det små lamm i fårhuset. Baggen Ellington har bott i en egen box i fårhuset och han har nog längtat efter att få komma in till sina tackor.
Det är inte alla tackor som kommer att betäckas, han är ju far till några av årslammen som vi sparat så dem får han inte betäcka.

I onsdagskväll kalvade kvigan 876 Madonna. Även hon hade en lätt kalvning och klarade allt själv. Jag tycker alltid att det är så fashinerande att de faktiskt vet vad de ska göra när det är första gången!
Madonna fick en söt liten kvigkalv som får nr 939.
Hon kommer säkert att bli ompysslad av våra elever...

Igår var veterinären till oss för att ta mjölkprov på några kor som hade höga celler på provmjölkningen. Vi har inte fått provsvaren än så vi får fortsätta hålla tummarna för att ingen ko har några fula bakterier i juvret...

Idag har vi dräktighetsundersökt våran favorit 774 Miss och som vi hoppats så var hon dräktig. Nu önskar vi oss en kvigkalv efter henne då hon bara fått tjurkalvar tidigare.
Hon är seminerad med tjuren 3158 VH Cadiz.

1 kommentar: