onsdag 4 augusti 2010

Semester

Nu är jag tillbaka. Även djurskötare behöver semester.
Det hände något trist i ladugården under juli månad. Vår äldsta ko 666 Isabell blev akut sjuk och vi var tvungna att avliva henne. Veterinären kunde inte hitta något fel på henne som kunde förklara varför hon var så dålig. Hon slutade äta och dricka och ville inte röra sig. Det är sorgligt men på sätt och vis känns det bra att hon slapp åka slaktbil ända till Luleå. Hon blev drygt 8 år.
Isabell har varit en riktig personlighet. Hon var en SKB, vit med rödbruna öron, man såg och kände igen henne på långt håll i hagen. Hon var så snäll, man kunde lätt leda henne i halsbandet. Isabell var även den som lärt sig att öppna handtaget till ytterdörren bakom mjölkgropen så hade man inte låst dörren kunde man ju räkna med att hon smitade ut och tog med sig några kompisar. Inte så kul att springa och jaga kor i djupsnö en mörk vinterkväll... men korna hade kul.
Isabell har två kvigkalvar kvar i besättningen, 783 och 842. 783 är en duktig ko men inte alls samma personlighet som sin mor. 842 ska kalva i vinter, hon tillbringade förra sommaren på Gammlia så hon är ganska tam. Det blir spännande att se hur hon utvecklas, Isabell släktet är oftast bra kor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar